При підйомі на Говерлу з туристичною компанією Топ Тур Львів провідники стикнулися із ситуацією, коли туристи набирають чимало їжі та напоїв, а відтак не мають сил здійснити сходження. Як відомо, в горах кожен грам має значення…
Але, навіть ті, хто дійшли до вершини з рюкзаками, набитими під зав’язку бутербродами, печивом, бананами, консервами, півтора літровими пляшками з соками, чи мінеральною водою, викликають співчуття: вони мучаться, тягнучи все це на найвищу точку України, захекуються, далі напихують повен рот їдою, але все одно чимало продуктів залишається… Відтак їх потім приходиться волокти донизу…
Насправді, навіть ті з туристів, хто любить ситно пообідати, не відчуватимуть гострого апетиту, коли доберуться до маківки Говерли. Причина полягає в тому, що сходження вгору займає 3-3,5 години, з яких 80-90% часу витрачається на рух і весь цей час шлунок та кишківник перебувають в доволі напруженому стані, тому травлення вечірньої, чи ранкової їжі відбувається слабко. Перебування на вершині займає 30-45 хвилин, причому перші 15-20 хвилин йдуть тільки на те, щоб віддихатися. Залишається ще 10-30 хвилин, під час яких можна перекусити однією-двома канапками, або бананом, горішками, або родзинками, тобто, чимось таким, що мало важить, але є досить калорійним. Цього абсолютно достатньо, аби відновити сили та приглушити апетит навіть у ненажери! Якщо ж з’їсти більше, то відчуватиметься важкість у шлунку і спускатися стане важче. Не смійтеся, але, якщо переїсти, то при спускові крутим синім маршрутом можна, інколи, втратити рівновагу! Тому брати другу пару канапок з сиром та ковбасою, ціле гроно бананів, або водночас кілька одиниць харчів на раз, як-от, пару бутербродів, пачку печива та плитку шоколаду для себе особисто абсолютно не потрібно!
Виняток становлять ситуації, коли ви несете перекус не тільки для себе, але й для свого партнера. Але тоді Ви повинні бути впевненим, що зможете виконати взяте на себе зобов’язання і дійти з наплічником до цілі, не відстаючи від групи! У нас були ситуації, коли провідник змушений був допомагати маленьким, тендітним дівчаткам, котрі відмовилися викласти лишні продукти ще перед початком підйому та залишити їх в автобусі, хоча були про це попереджені! А відтак, через кількасот метрів, чи на початку підйому на Говерляну вже не могли нести ніби й невеликі, але важезні наплічники, напаковані харчами та напоями! Вернутися до автобусу вже не було можливості, а йти з рюкзаками вони вже не могли… Тому, несучи за спиною свою поклажу, гід мусів чіпляти на груди ще й чужу, попередньо попросивши туристок вилити, або випити надлишок соків чи води…
Провідник на Говерлу Остап Дітчук при сходженні на найвищий пік України провів експеримент, згідно з яким взяв із собою одне варене яйце, пару канапок, кусочок хліба, п’ять нарізок сала та 200-грамову плитку «Мілки». Результат виявився дуже несподіваним: з усього переліку він разом із помічником з’їли по канапці, кусочку сала і все!
Окремим питанням є необхідність брати достатню кількість води. Однак, при цьому важливо не наливати її забагато! При сходженні організм втрачає багато вологи, спрага, особливо в спеку, дається взнаки, тому пити вже через півгодини підйому хочеться неймовірно! Найцікавіше, що під час походу, залежно від кліматичних умов, учасники випивають від 0,5 до 1,5 л води кожен. Тому ми рекомендуємо нести з собою 1-літрову пляшку води, адже її запаси в першу половину шляху можна поповнити чистою джерельною водою! Приблизно посередині підйому на Говерляну з-під землі б’є останнє джерело з водою на нашому шляху, тому пляшку треба наповнити по вінця! Провідник повідомить вам, коли ви дійдете до цього місця! Тому, беручи все до уваги, немає потреби в повній 1,5-літровій пляшці води на початку маршруту! Можна, навіть у жарку погоду, взяти з собою 1 л пластикову пляшку, наповнену наполовину звичайною водою, а відтак, наповнювати її в процесі проходження через численні струмки.
У будь-якому випадку детальний інструктаж, як безпековий, так і щодо правильного забезпечення себе харчами від провідника вам гарантований, якщо Ви вирішите замовити похід на Говерлу за 1 день з компанією «Топ Тур Львів».